Tips voor een betere nachtrust

20 februari 2020

Zes tips om van een slaaptekort af te komen

Heeft u moeite met inslapen of is de slaapkwaliteit niet voldoende? Wellicht kunnen deze tips bijdragen aan een betere nachtrust.

1. Wat kan efficiënter of kan helemaal weggelaten worden? Die drie uur scrollen op social media bijvoorbeeld. Neem afscheid van dit soort tijdverspillingen en gebruik die tijd nuttiger. Zo krijgt men meer gedaan gedurende de dag en heeft men tijd over om eerder naar bed te gaan.

2. Neem geen koffie, alcohol en zware maaltijden voor het slapengaan. Cafeïne houdt je 6 tot 8 uur wakker en verstoort de slaapkwaliteit. Zware en vette maaltijden voor het slapengaan kunnen zorgen voor een onrustige nacht. Drink ’s middags thee in plaats van koffie, lunch zwaarder en neem ‘s avonds een lichte salade.

3. Een avondroutine is goed om van een slaaptekort af te komen. Probeer tijd vrij te maken om rustig te ontspannen na een drukke dag en doe moeite om jezelf  ‘uit’ te zetten. Breng regelmaat in het tijdstip om naar bed te gaan. Het lichaam gaat eraan wennen en wordt vanzelf moe op dat tijdstip.

4. Gebruik geen elektronica voor het slapen. Het kijken naar een scherm kan de natuurlijke melatonine productie onderdrukken. Dat stofje dat zorgt ervoor dat men moe wordt. Zet alle gadgets een uur voor het slapen gaan uit. Vervang dit bijvoorbeeld door lezen of meditatie.

5. Zet de lichten 15 minuten eerder uit. Wen jezelf in kleine stapjes om eerder naar bed te gaan.

6. Onthoud waarom je van een slaaptekort af wilt komen. Geen hoofdpijn meer, meer energie hebben, het metabolisme boosten enzovoorts. Er zijn genoeg redenen om wat aan het slaaptekort te doen. Houd de goede reden voor jezelf en houd die voor ogen.